Logo Doen In Heumen

Informatie inwoners Doen in Heumen

Ik wil wat gaan doen maar wat is er mogelijk?

’‘Als je het niet doet, dan weet je niet hoe leuk het is!” Dat geldt voor vrijwilligerswerk maar zeker ook voor activiteiten, ontmoetingen en hobby's. Het geeft energie om anderen te helpen en om nieuwe dingen te doen en te leren. Ook om nieuwe mensen te leren kennen. Het is soms fijn om wekelijks iets te hebben maar je kunt ook kijken wanneer het een keertje uitkomt. Als je doet wat je leuk vindt dan krijg je daar energie van en blijf je gemotiveerd. Daarom is het belangrijk om iets te vinden wat echt bij je past. Hieronder een aantal mogelijkheden

Kijk en vraag rond in je directe omgeving

Het is leuk om in je straat of buurt actief te zijn. Een klein gebaar kan voor anderen al veel betekenen. Vaker op straat gedagzeggen of een praatje maken is al mooi. Of een kopje koffie drinken met buren, een straatfeest of samen tuinieren in de buurt. Daar kun je ook hulp vragen of aanbieden.

Als je op Facebook zit, dan kun je de Facebookpagina's van de dorpen volgen en via die weg spullen ruilen, vragen stellen, informatie delen, activiteiten vinden en hulp vragen of aanbieden:

In en Om Overasselt - Overasselt

Heumen Ontmoet Elkaar - Heumen

NN Nederasselt Nieuws - Nederasselt

Malden Ontmoet Elkaar - Malden

Steeds meer mensen hebben ook leuke ideeën die ze samen met anderen willen uitvoeren. Heb je samen met anderen een initiatief voor meer lokale ontmoeting? Vraag bij het Vrijwilligerssteunpunt Heumen het fondsenoverzicht aan. Of bekijk de mogelijkheden van het initiatievenbeleid bij de gemeente.

Zoek in de vacaturebank

Vrijwilligersorganisaties plaatsen hun vacatures in de vacaturebank. Daar kun je zien wat er allemaal te doen is. De vacaturebank heeft handige filters. Kies bij ‘soort werkzaamheid’ de activiteit die jij graag doet. Word je blij van ouderen of vind je het fijn om iemand met een beperking een mooie dag te bezorgen? Zoek dan op de doelgroep die jou ligt. Je kunt deze filters met elkaar combineren. Je kunt ook bij ‘type’ de optie ‘korte klus’ kiezen. Je ziet dan functies waarbij specifiek iemand wordt gezocht voor een korte klus. 

Leuke vacature gevonden? Meld je daar voor aan en iemand van de organisatie neemt rechtstreeks contact met je op om meer informatie te geven en om een kennismaking in te plannen.

Het vrijwilligerssteunpunt deelt nieuwe vacatures en organisaties ook via Facebook.

Meld je aan in de Vrijwilligerspool

Geen geschikte vacature gevonden? Of speciale wensen? Meld je dan aan bij de vrijwilligerspool die binnenkort klaar is! Vermeld interesses, vaardigheden en in welke regio je aan de slag wilt. Organisaties nemen contact met je op om te kijken of jullie een match zijn.

Een-op-een hulp vragen of aanbieden

Misschien heeft iemand hulp nodig en kun je helpen? Binnenkort vind je op deze website welke hulpvragen die je misschien aanspreken. Je kunt ook een-op-een vrijwilliger of maatje worden via een lokale organisatie. Zelf kun je ook om hulp vragen, durf te vragen. Lees Verder

Zoek een organisatie die bij je past

Een andere manier om iets te gaan doen, is door op zoek gaan naar een organisatie waarvoor jij iets voor wilt betekenen als vrijwilliger. Of een organisatie die een leuke activiteit aanbiedt. Dat kan ook een leuke hobby opleveren.

Je kunt globaal kiezen tussen organisaties in vijf rubrieken:

·         Educatie en Scholing

·         Kunst, Cultuur en Creatief

·         Natuur en Milieu

·         Samenleven

·         Sport en Beweging

Zit er een organisatie tussen die je aanspreekt maar hebben ze geen vacature? De kans is groot dat ze wel hulp kunnen gebruiken maar (nog) geen vacature hebben geplaatst. Een ding is zeker: organisaties vinden het altijd leuk om benaderd te worden door iemand die interesse heeft! Misschien kun je bijvoorbeeld een keertje komen kijken of een keertje meedraaien om het uit te proberen.

Zoek een activiteit, evenement of hobby

Binnenkort kun je op deze website ook zoeken naar activiteiten. Dat kan dan in de kalender met activiteiten, evenementen en workshops / trainingen van vrijwilligersorganisaties en andere maatschappelijke organisaties. Bij de activiteiten staat dan een aanmeldknop, om je rechtstreeks te kunnen aanmelden. Nu al op zoek naar evenementen? Kijk dan in de evenementenkalender van de gemeente.

Meer betekenisvol contact

Allemaal mee kunnen doen, daar gaan we voor! Het is prettig om mee te kunnen doen aan de samenleving. Dat je je gezien, gehoord en welkom voelt. Ook belangrijk om zelf iets te kunnen betekenen voor anderen en om dorpsgenoten te ontmoeten bij activiteiten. Dit gaat niet altijd vanzelf. Meedoen is hard werken: om het voor mekaar te krijgen en zo te houden. Kom zelf in actie als dat nodig is. Het helpt om gevoelens en zorgen te delen en hulp van anderen te vragen en aan te nemen. Dat is moeilijk maar echt de moeite waard. Heb oog voor eenzaamheid en toon belangstelling! Betekenisvolle gesprekken verdiepen het contact met anderen. Lees verder op eenzaamheid en wat kan ik als inwoner doen

Vind je contact leggen of verdiepen moeilijk?

Het is goed om bekenden te hebben. Voor de gezelligheid, om leuke dingen mee te doen of om elkaar te helpen. En ook om te praten over makkelijke en moeilijke dingen. Lukt het niet om contacten te leggen? Misschien heb dan dan iets aan communicatietips en informatie over de gratis training 'Stap Vooruit' die één keer per jaar gegeven wordt. Filmpje met tips om je beter te gaan voelen.

Hulp nodig?

Kom je er niet uit of zit er niks bij wat bij je past? Neem contact op met Vrijwilligerssteunpunt Heumen. We denken graag met je mee!

Terug naar home

Buurtkoffie Malden
Buurtkoffie Malden met vrijwilligers Elsje en Tini

Nieuwe website Doen in Heumen!

Doen In Heumen biedt een overzicht van maatschappelijke organisaties -waaronder vrijwilligersorganisaties- die in de gemeente Heumen actief zijn. Het is het startpunt om als inwoner, vrijwilliger én professional informatie te vinden over wat er allemaal te doen is. Ook voor vrijwilligersvacatures. De website is nog niet klaar! De komende maanden wordt het aangevuld met een sociale kaart met informatie over bijvoorbeeld activiteiten als samen eten, wandelclubjes, vervoer, enz. Ook een kalender met aanmeldknop